Forum Zamojskie Forum Akwarystyczne Strona Główna Zamojskie Forum Akwarystyczne

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepis na bimbrownie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Zamojskie Forum Akwarystyczne Strona Główna -> Zrób to Sam
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jogo
Administrator
Administrator



Dołączył: 31 Maj 2014
Posty: 840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płoskie

PostWysłany: Śro 20:35, 17 Gru 2014    Temat postu: Przepis na bimbrownie

Znalazlem w necie taki oto przepis na bimber.Nie sprawdzone przeze mnie,dzialacie na wlasne ryzyko.
Alternatywne rozwiązanie:

Podłoże:
- 300 g cukru
- żelatyna
- 200 ml wody

Starter:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- woda

Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, przygotowujemy żelatynę zgodnie z recepta z opakowania. Całość wlewamy do litrowej butelki i czekamy aż dobrze wystygnie (około 12h).

Tak przygotowana bimbrownie startujemy wlewając około 1 cm wody, sypiąc łyżkę cukru i łyżkę drożdży. Po upływie doby bimbrownia powinna się ustabilizować i pracować około miesiąca bez większych wahań w wydajności.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rabbit
rekin
rekin



Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 1020
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zamość

PostWysłany: Śro 21:49, 17 Gru 2014    Temat postu:

Testuj - trochę nie realne ten miesiąc ale kto wie?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jogo
Administrator
Administrator



Dołączył: 31 Maj 2014
Posty: 840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płoskie

PostWysłany: Śro 22:05, 17 Gru 2014    Temat postu:

A wiesz ze jak znajde w kuchni zelatyne to moze sie skusze,tylko podwoje proporcje.

EDIT

Pany i Panie testuje juz tezeci dzien te metode,i powiem ze ztabilna na max bo zamias max startu,przy galarecie tego brak,idzie rowno lecz powoli i z tad ten miesiac pewnie sie bieze,z kostki lipy wychodzi dwa strumyki babli przez 24h.ale wskaznik zielony nadal,fakt ze zrobilem 600 cukru.

EDIT

Dzis projekt upadl,zacier sie zatrzymal i olalem ten pomysl,powrucilem do starej sprawdzonej metody.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rabbit
rekin
rekin



Dołączył: 17 Wrz 2013
Posty: 1020
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zamość

PostWysłany: Pon 22:19, 22 Gru 2014    Temat postu:

Czyli drożdże nie dadzą rady przepracować galaretki, a może za mocno stężało? Próbuj mniej żelatyny albo jeszcze lepiej budyń z mąki ziemniaczanej jako zacier. Teoretycznie im gęstszy zacier tym stabilniejsza powinna być bimbrownia ale za gęsto jak widać też nie może być.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
jogo
Administrator
Administrator



Dołączył: 31 Maj 2014
Posty: 840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Płoskie

PostWysłany: Pon 22:23, 22 Gru 2014    Temat postu:

No moze byc ze za gesta bo przepis byl na cala paczke na 2,5 litra wody,wsypalem na pale bo wagi nie mam i cos zepsulem,znaczy ona fermetuje tylko z czestotliwoscia mocno mizerna,moze 25l baniak bym obgonil przez pol roku Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Zamojskie Forum Akwarystyczne Strona Główna -> Zrób to Sam Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin